Många tänker att stress endast handlar om att ha bråttom, att ha tidsbrist. Men stress är något som du skapar med hjälp av dina tankar. Men detta betyder att du kan lära dig att hantera den. Dina tankar är ditt egna ansvar! Det är alltid lättare att handskas med tankar och känslor när man förstår dem bättre. Så nu är det dags att ta tag i din stress!

Stress är oundvikligt, oskiljaktigt och en helt naturlig del av livet. Om vi människor inte haft stress så hade vi inte överlevt så pass många år på jorden som vi gjort hittills. Idag är det inte lika livsavgörande för oss som det var för några tusen år sedan när vi var tvungna att springa ifrån rovdjur, men den hjälper oss fortfarande i de katastrofer som kan uppstå idag. Även att hinna reagera vid ett övergångsställe när en bil kommer i rasande fart är tack vare att stressen aktiverar våra sinnen att göra något direkt. Att ta ett snabbt steg bakåt eller springa framåt.

Vid stress så gör vi något av 4 alternativ:

Stress kan få oss att uppleva allt ifrån hopplöshet till raseri. Man drar upp axlarna, rynkar pannan och biter ihop käkarna. Eller kanske får en klump i halsen, knut i magen, tryck över bröstet eller stelhet i nacken. Stress får oss att reagera fysiskt och psykiskt. Att göra dessa fysiska saker kan även det skapa mer stress, då de är kopplade till känslan stress.

Men stress är bara tankar, och tankar är inte sanning. Bara för att du tänker att något känns hopplöst eller att något kommer gå fel på mötet, så betyder inte det att det kommer att ske. Du kan inte förutspå framtiden, utan det är endast tankar om den, och tankar är inte fakta.

Enligt studier så är stress inte farligt så länge vi har en känsla av att vi kan påverka eller kontrollera den situation vi befinner oss i. Utmaningar som man faktiskt har kontroll över ökar bara ens självkänsla och kreativitet.

Läs även: 5 tips för att minska stress från oro

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *