Svar: Ja, du får sjukskriva dig för stress. Stress ingår i psykiskt ohälsa, vilket du får sjukskriva dig för och som även är en av de vanligast orsakerna till sjukskrivning.

Om du anser att din arbetsförmåga är nedsatt så har du rätt att sjukskriva dig, även kortare perioder. Enligt Försäkringskassan räknas stress, depression och ångest in i psykisk ohälsa. Sedan finns det självklart fler kategorier inom psykisk ohälsa som man får sjukskriva sig för, men då rekommenderar jag att du kollar in Försäkringskassans hemsida för mer information.

Men precis som vid andra sjukdomar så behöver du ett läkarintyg efter 14 dagar (under COVID var det 21 dagar). Känner du att du behöver vara sjukskriven längre tid så kontaktar du vårdcentralen, eller en läkare du har kontakt med, och ber om hjälp att förlänga din sjukskrivning. Det kan till och med fungera att kontakta Kry om det handlar om en kort period.

Många känner att det “känns fel” att sjukanmäla sig när man känner sig stressad. Men då stress kan leda till att du i framtiden blir sjukskriven under otroligt mycket längre perioder så bör du sätta din hälsa framför ditt jobb och sjukanmäla dig!

Svarar du ja på någon av följande så bör du sjukskriva dig för stress:

Lyssna på dig själv. Ta hand om dig!

Läs även 5 tips för att minska stress från oron

Är du nyfiken på hur EFT-Tapping (akupunktur med fingertopparna istället för nålar) fungerar mot stress så kan du ladda ner min gratis arbetsbok om att komma igång med EFT-Tapping HÄR.

Ett svar

  1. Jag läste frågorna och svaret är ja på alla.
    Och sedan mår jag dåligt över själva oron över hur man går tillväga med en sjukskrivning. Jag har gått i dessa känslor i 4 år.
    Motivationen är nere i botten, trots att jag har så otroligt mycket som jag vill göra och vet att jag kan, så känner jag mig så pass sönderstressad att jag inte kan organisera några av mina ambitioner så som jag vill, allt blir halvdant. Jag känner att jag står på kanten av ett stup och håller emot det som vill putta mig över kanten.

    Känner daglig oro och ängslan, och kan börja gråta från ingenstans.

    Efter att ha läst denna artikeln så känner jag mig igenkänd. Det är skönt. Jag ska börja jobba mot att ta mig mot bättre tider.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *