Visste ni att 78% av alla människor har mer medkänsla för andra än för sig själv? Det är ju helt sjukt många människor som bryr sig mer om andra än sig själva, när man egentligen borde vara sin egen bästa vän!

En sak som jag märker är dock att många blandar ihop självförtroende och självkänsla (även självmedkänsla), vilket jag tror kan göra saken värre. Så här är lite korta förklaringar:

  • Självbild – Hur man ser och uppfattar sig själv
  • Självförtroende – Tilltro till sin egen förmåga att prestera
  • Självkärlek – En bra självbild och självkänsla. Att älska sig själv precis som man är
  • Självkänsla – Grunden till känslorna för en själv. Värdering av din självbild.

Har man bra självkänsla så har man aldrig behovet av att “tävla” mot andra. Man kan tävla mot sig själv, absolut! Sån motivation kan bara vara bra. Men man känner inte samma behov av att jämföra sig med andra när man har bra självkänsla.

Har man hög självkänsla, men låg självförtroende så bryr man sig inte så mycket om att lyckas, utan är mer av en livsnjutare.

Har man däremot låg självkänsla men högt självförtroende så är det väldigt lätt att driva sig själv för hårt (hej, alla stressade!) och man har svårt för att ta motgångar och kritik. Värdet är då lagt på vad som presteras.

En gammal video som jag gjorde när jag drev StressPT.se. Bara en kort video om att ge sig själv lite extra kärlek på ett snabbt sätt:

 

Fortsätt gärna följa mig då jag kommer att lägga ut mer tips och inspiration kring att öka sig självkänsla!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *